Nogle historier er for gode til ikke at blive delt igen og igen.
Dét her er en af dem.
Måske har du tidligere hørt om vores samarbejde med Saint Gobain ISOVER, der kort sagt går ud på at Saint Gobain ISOVER “overtager” de gamle vinduer på vores vinduesentrepriser.
Kort fortalt betyder samarbejdet, at vinduerne ikke bliver blandet sammen med det øvrige renoveringsaffald, men i stedet køres til sortering på nærmeste ressourcecenter. Her skilles glasset fra trærammerne, der også kan gøre gavn som fx biobrændsel.
Det lyder måske besværligt at lave affaldsortering direkte på byggepladsen i stedet for at blande alt affald sammen i den samme container, men vi har fundet en løsning hvor de gamle vinduer bliver sat på de paller, de nye vinduer bliver leveret på. På den måde kan metoden også bruges på projekter hvor der er småt med plads.
For os handler det om at tænke i nye baner – det er vi heldigvis vant til i alle aspekter af vores virksomhed, og vores håndværkere er gode til at omstille sig til nye arbejdsgange.
Samtidig kan vi ikke længere forsvare at lade være, blot fordi det potentielt er nemmere.
“Fra glas til uld-metoden matcher vores ambitioner om at være en grønnere og mere bæredygtig virksomhed, der i højere grad lever op til FNs Verdensmål og regeringen klimamål.”
Rasmus Dalberg Skjoldbanke, Produktionsleder BYENS TAG & FACADE
Når glasset er skilt fra vinduesrammerne bliver det rene glas kørt til ISOVERs glasuldsfabrik i Vamdrup, hvor det indgår i et cirkulært produktions set-up, der forvandler vinduesglasset til glasuld.
Det giver både en besparelse i produktionen af glasuld, da genanvendt glas kræver mindre energi at smelte i produktionen af glasuld end jomfrulige råvare, så vinduesskårene giver en direkte miljøgevinst i produktionen. , og sparer samtidig miljøet for store mængder CO2 når glasulden er i brug.
Vi har siden 2020 anvendt Saint Gobains Fra glas til uld-metode på langt størstedelen af vores vinduesentrepriser.
Nu bliver det teknisk
For et par uger siden fik vi det foreløbige resultat af samarbejdet, og det er blevet til ikke mindre end 63 tons recirkuleret vinduesglas, alene i 2021.
Det har givet en CO2-besparelse på 210kg CO2 pr. produceret ton glasuld.
Hvis du småsov i matematiktimerne eller ikke lige har en lommeregner på dig, har vi selv lavet mellemregningen og kan oplyse dig om at det er en årlig besparelse på 13,2 ton CO2.
Det synes vi faktisk er udemærket, for nu at sige det på godt jysk.
63 tons vinduesglas rækker til ny isolering af 33 enfamilieshuse, da der anvendes 1900 kg. glasråvare til vægge og isolering i et gennemsnitsligt hus.
Over husenes formodede levetid på 50 år, giver det en samlet CO2-besparelse på 10.890 tons, og da isoleringen vil fungere så længe husene står, er den potentielle besparelse endnu større.
Hos BYENS TAG & FACADE laver vi ikke nybyg – personligt foretrækker vi at renovere den nuværende bygningsmasse, det er dét vi er dygtige til.
Men vi kan godt lide ideen om at de gamle vinduer fra hele København bliver reinkarneret som isolering rundt omkring i landets nybyggerkvartere.